Sunday, May 22, 2011

Sistem Reban Ayam Tertutup

Apa itu reban tertutup?
 Reban yang keseluruhan bahagian bertutup rapat
Kecuali utk udara keluarmasuk
 Pengudaraan dalam reban dikawal

Mengapa menggunakan reban tertutup?
Menyediakan persekitaran dlm reban yang selesa kepada ayam
Dengan cara mengawal penudaraannya
Dalam persekitaran yang selesa produktiviti ayam dioptimumkan
Kebaikan dan kelemahan reban tertutup


Kebaikan
1. Pengudaraan dalam reban boleh dikawal
2. Suhu dlm reban lebih rendah dari suhu diluar
3. persekitaran dalam reban selesa kepada ayam
4. perubahan suhu minimum dan maksimum dlm reban lebih kurang 4°C (24-28°C) berbanding sehingga 10°C( 25>35°C) bagi reban terbuka
5. Ayam kurang mengalami tekanan kerana gangguan dari factor luar minimum
6. Burung liar dan tikus yg boleh menjadi pembawa penyakit dapat dikawal
7. memasuki reban
8. Lebih banyak ayam boleh dipelihara kerana keperluan luas ruang lantai bagi setiap ekor ayam boleh dikurangkan sepertiga berbanding menggunakan reban terbuka.
9. Najis kering mengurangkan bau busuk dan lalat
10. Kos pengeluaran lebih cekap
11. Pengambilan makanan dan penukaran kpd daging yang optimum
12. Lebih banyak aayam boleh dipelihara pada saiz reban yang sama
13. kos ubat dapat dikurangkan kerana kawalan penyakit
14. kadar kematian dan kecederaan keatas ayam kurang
15. Peluang pasaran dan eksport lebih baik kerana kawalan penyakit dn kualiti terjamin

Kelemahan
1. kos penyediaan prasarana, letrik, air operasi dan peyelengaraan tinggi
2. Penusaha memerlukan pengetahuan mendalam dan komitmen yang tinggi dalam mengurus dan menyelenggarakan pengudaraan reban dan pendedahan peralatan.

Jenis reban tertutup
 Pengudaraan terowong dengan system penyejuk sejat udara (Tunnel ventilation with evaporative cooling system )
 Pengudaraan terowong tanpa penyejuk sejat

Kompenen reban tertutup
 Kompenen utama
1. Bangunan reban = bangunan tertutup rapat dengan lubang udara masuk dan keluar
2. system pengudaraan
 kipas ekzos=Mengawal pengudaraan dlm reban kipas membantu penukaran udara dan menyedut udara keluar dan masuk reban
 Penyejuk udara= Menambah dingin suhu dalam reban

Bekalan Letrik jenis three phase
Standby Generator= membekal letrik jika bekalan utama terputus
Pengesan suhu dan lembapan ( Temperature and humidity sensor ) = mengesan suhu dan lembapan dalam reban.
Alarm system = amaran kecemasan siren loceng berbunyi bila berlaku gangguaan peralatan atau tidak berfungsi
Peralatan makanan automatik ( pan feeder, Auger feeder, Chain feeder) atau jenis manual ( hanging hoper)
Peralatan minuman jenis automatik nipple drinker atau jenis manual ( plasson bell drinker)
Lampu = kemudahan cahaya dalam reban selalunya cahaya warna biru dan hijau sering digunakan
Set drug/ vaccine dispenser= peralatan memudahkan pemvaksinan dan ubat boleh dikawal dan cepat tampa tenaga kerja ramai
Panel system kawalan automatik= panel disambungkan kepada sensor pada peralatan seperti kipas, peralatan makanan, motor pad penyejuk udra, lampu dan generator diselaras dan digerakan secara automatik

Ciri Reban Tertutup Yang Berkesan
Kedap udara = tiada rekahan atau lubang pada dinding atau tabir
Kos binaan ekonomik dan kos operasi cekap
Kalis burung dan haiwan perosak
Penudaraan reban yang sempurna = suhu dan tahap lembapan hampir serata diseluruh reban , tekanan static dalam reban antara 0.05-01 inci

Membina reban tertutup yang berkesan
Menghala timur barat
Binaan menggunakan besi atau konkrit lebih tahan tetapi jumlah tiang dalam reban dikurangkan supaya memudahkan kerja membuang tahi ayam dan memaksimumkan penggunaan ruang lantai
Bumbung reban dari bahan ciri membalikan haba yang baik dapat mengurangkan bahang dalam reban. Bahagian tepi atau cucur atap lebar sekurangnya 3.5 kaki dapat mengurangkan sinaran cahaya matahari tau tempias hujan ke atas dinding dan pad penyejuk. Tinggi bahagian bumbung dari lantai antara 12-14 kaki dan bahagian tepi ( tinggi dinding) 7-8 kaki

A)Bumbung bersiling
Dipasang sedikit meninggi dibahagian tengah dan ada kecuraman utuk air mengalir kebawah jika terdapat kebocoran di bahagian bumbung. Mengunakan bahan yang kurang menyerap haba seperti zink almunium, aluminium foil, papan lapis dan plastik tebal.

B) Bagi reban bertingkat
Pengudaraan dan suhu ditingkat atas kurang memuaskan dan tinggi sedikit berbanding tingkat bawah. Jauhkan sedikit jarak antara siling dengan bumbung. Kadar pertukaran udara sekurngnya sekali dalam seminit
Kelajuan udara bergerak didalam reban pada kadar minimum 400 kaki seminit atau memberikan lebih besar ruang bagi setiap ekor ( kurangkan bilangan ayam jika tiada pilihan )

C)Bumbung Tidak Bersiling =Bahan polyurethane foam
Di semburkan dalam atap sebagai penganti siling. Bahan ini mungkin cepat mengalami kerosakan jika tidak diselenggara dengan baik, menyebabkan kurang berkesan sebagai penyerap haba. Meninggikan sedikit jarak antara lantai dan bumbung juga dapat mengurangkan haba dari bumbung.

Dinding dan tabir
Ciri-ciri bahan dinding
Bahan digunakan hendaklah mempunyai cirri-ciri berikut
v Tidak menyerap haba
v Mengurangkan radiasi dari luar
v Kedap udara
v Tidak mudah koyak
v Mudah dibersihkan
v Boleh dicuci hama dengan berkesan
v Warna yang sesuai putih daan tidak bersinar kuat

Jenis dinding
Dinding reban boleh dibina kekal atau boleh dibuka apabila perlu

Dinding kekal

v Berisiko apabila berlaku kerosakan kipas bekalan letrik putus atau standby generator tidak berfungsi
v Dinding kekal adalah seperti kepingan alumunium tebal atau galvanized lacguered sheet metal

Dinding Tabir (Curtain )
v Ia digalakan kerana dinding jenis ini boleh dibuka , ditanggal, naik atau jatuh dengan sendiri apabila berlaku kenaikan suhu reban ketahap yang menjejaskan ternakan.
v Tabir dinding boleh dibuat daripada plastik atau kanvas

Memasang Dinding tabir
Bahagian tepi reban dipasang dawai BRC atau dawai mata punai atau setidaknya jarring menangkap ikan. Tabir di kepit rapat kedinding utuk memastikan seluruh bahagian reban tertutup rapat dan mencapai tahap kedap udara yang tinggi

Lantai Reban

v Reban setingkat sebaiknya menggunakan lantai simen
v Reban berlantai atas jenis slat pula diperbuat daripada kayu beruti 1.5 inci X 1 inci atau Slat plastik
v Bagi reban bertingkat, lantai tingkat atas boleh mengunakan simen atau papan lapis.Jika mengunakan papan lapis pastikan ruang kedua-dua tingkat kedap udara supaya pengudaraan tingkat atas dan bawah tidak bercampur
v Slat kayu atau plastik boleh juga dipasang di atas lantai simen reban setingkat atau bertingkat. Slat dipasang 2-3 kaki tinggi dari lantai. Slat dari kay lebih murah boleh dibuat sendiri tetapi jarak tidak seragam.jarak antara kayu antara 0.5 inci. Jarak lebih besar menyebabkan anak ayam bolos ke bawah atau kaki ayam tersepit.
v Jika reban berlantai atas, lantai hendaklah cukup tinggi (6-7 kaki) supaya kerja-kerja membuang tahi ayam sama ada manual atau mengunakan jentera pemungut najis mudah di jalankan.

Sarap lantai

Bahan seperti ketaman kayu lebih sesuai kerana
Keupayaan menyerap air, mudah hancur dan sebati dengan tahi

Tebal sarap lantai antara 5-8 inci

Bagi reban bertingkat sebelum diletakkan sarap, lantai atas di alas dahulu dengan plastik atau kanvas yang kedap udara dan air.

Kipas
Reban jenis bertingkat = Dipasang di setiap tingkat

Reban berlantai atas
Tingkat atas
Kipas dipasang berfungsi utk pengudaraan

Tingkat bawah
Kipas dipasang bagi pengeringan tahi ayam
Kipas dipasang dihujung belakang reban
Jika tidak mencukupi utk menampung bilangan kipas boleh dipasang hujung sisi reban

Tinggi kipas dari lantai
Kipas dipasang pada ketinggian 8-12 inci dari paras lantai
Jika terlalu tinggi menyebabkan pengudaraan berhampiran bahagian kipas kurang baik dan suhu tinggi, jik dipasang terlalu rendah kelajuan pergerakan udara melepasi paras ayam menyebabkan ketidak selesaan ayam.

Penghadang habuk

Dibina jika habuk yang disedut keluar mendatangkan kemudaratan pada persekitaran diluar.
Menggunakan jaringan nursery atau kepingan zink dibina dibahagian hadapan kipas (jarak antara 30 kaki dari kipas)

Sistem penyejuk udara Kaedah penyejukan udara dalam reban
v Ventilasi terowong tanpa pad penyejuk
Suhu reban boleh diturunkan antara 4-7°C lebih rendah berbanding suhu diluar. Lubang udara di bina di bahagian depan dan kipas ekzos di bahagian belakang reban lebih sesuai utuk teknik mendingin ayam
v Vetilasi terowong dengan system penyejukan sejatan
Suhu reban dapat diturunkan 6-12°C berbanding suhu luar
Tiga kaedah menyejat udara boleh digunakan iaitu
1. Menggunakan pad penyejuk yang diperbuat daripada selulos
2. Semburan halus air ( mist/fogger) terus ke udara dalam reban
3. semburan halus air keatas system lipatan tabir jarring yang dipasang pada dinding reban

Memasang Pad Penyejukan Udara
v Pad penyejukan dipasang pada ketinggian lebih kurang 8-12 inci dari lantai ( sama paras dengan kipas)
v Jika menggunakan lipatan tabir plastik dan semburan halus air, hendaklah dari saiz yang sesuai. Jaring Nursery/ green house ( saiz 16) lebih sesuai kerana ia dapat memerangkap butiran air yang disembur dengan lebih baik
v Atap lebih kurang 2.5-3 kaki lebar dipasang dibahagian pad penyejuk bagi mengelakkan kesan cahaya panas dan hujan yang memudahkan pad rosak atau berkulat
v Jaringan halus dipasang di bahagian luar pada jarak 2.5-3 kaki pada pad bagi menghalang habuk atau kotoran di sedut bersama udara memasuki pad.
Bekalan Eletrik
v Jenis “ tree phase”
v Bekalan stabil 24 jam berterusan 24 jam

Standby generator
Standby generator disambung kepada panel kawalan automatik supaya ia dapat digerakkan secara automatik sebaik sahaja bekalan utama terputus

Menggunakan generatoryang tidak berbunyi kuat supaya tidak mengganggu ayam dan penduduk sekitar

Menggunakan generator berkapasiti bersesuaian dengan keperluan dan kapasiti ladang. Sebuah reban yang berukuran 400kaki X 40 kaki memerlukan generator dengan kuasa 20 dan 25 kva.

Alat Pengesan suhu
Pengesan suhu dipaasang di beberapa bahagian dalam reban pada paras ketinggian ayam dan di sambungkan kepada kawalan panel automatik.

Panel kawalan automatik
Diletakan di lokasi yang sesuai sebaiknya diletakan di pintu masuk hadapan bahagian luar atau dalam reban

Kelengkapan system amaran
Dipasang di reban di pejabat dan di rumah penternak/ pekerja

Lampu
Tahap cahaya dalam reban perlu dikawal cahaya yang banyak dan terang menyebabkan ayam bergerak aktif membazirkan tenaga dan mengurangkan kecekapan makanan. Mengalakan kejadian patuk mematuk (pecking ) dan kecederaan ayam

Tahap terang cahaya antara 5 dan 25 lux
Warna lampu perlu sesuai
Peralatan makanan
Penggunaan peralatan automatik digalakkan kerana
v Meningkatkan kecekapan penggunaan pekerja dan mengurangkan dan meminimumkan kos pengurusan
v Menjimatkan ruang reban dan memastikan setiap ekor ayam mendapat ruang lantai yang optimum
Udara masukKos per ekor ayam peralatan makanan automatik bagaimanapun mahal ( 2-3 lebih tinggi berbanding bekas makanan manual)
Peralatan minuman
Digalakan menggunakan peralatan minuman automatikan kerana
Menjimatkan penggunaan ruang lantai.
Peralatan tidak perlu dicuci setiap hari, mengurangkan air minuman tumpah yang boleh membasahkan sarap dan tahi ayam. Meminimumkan pencemaran air minuman

Kos per ekor ayam peralatan minuman automatik bagaimanapun mahal ( 2-3 lebih tinggi berbanding bekas makanan manual)
Set Drug/ Vaccine Dispenser
Memudahkan pemberian vaksin dan ubat kepada ayam
Tidak menggunakan tenaga kerja yang ramai
Udara masukMenjimatkan kos pengurusan

26 comments:

  1. kami contractor pembekal dan pemasangan stanby generator dari jenama GESAN yang dikuasakan dengan pilihan enjin sperti honda, MTU,PERKINS,DEUTZ dan pelbagai lagi dari pelbagai output (KVH...jika berminat sila hubungi 013-9253543 (salman) atau layari http://maximenergy.com.my untuk maklumat lanjut..tq

    ReplyDelete
  2. berapa kos untuk reban ini? kapasiti berapa dan boleh muat berapa ekor ayam??

    ReplyDelete
  3. Anda ingin mendapat perkhidmatan membina reban ayam daging bolehlah berurusan dengan pihak syarikat kami HAMAS GOLD. Kos reban ayam yang dibina bergantung kepada jenis reban iaitu reban terbuka mahupun yang tertutup. Kos lain juga perlu dilihat darisegi kualiti kayu yang digunakan (fullwood atau mixwood) terpulang kepada pengusaha sendiri.
    manakala keluasan reban ayam pula bergantung kepada permintaan pelanggan , keluasan tanah (panjang timur ke barat) dan kuantiti ayam yang ingin dibela. Bilangan minima yang dicadangkan kepada pengusaha ayam pedaging yang ingin berniaga adalah 10000 – 15000 ekor/sepusingan.
    Syarikat kami juga telah mendapat kepercayaan daripada pelanggan yang pernah mengunakan khimat membina reban dari saya apabila meminta kami untuk membina reban baru untuk menambah kapasiti ayam ternakannya.
    Saya juga akan memberi dorongan atau tunjuk ajar cara menternak ayam daging yang menguntungkan (tanpa yuran) kepada sesiapa yang mendapat perkhimatan membina reban daripada syarikat saya selama tiga pusingan atau mahir terutamnya bagi pengusaha baru kerana saya juga berada dalam dalam bidang ayam daging.
    Anda boleh menghubungi saya :
    MUHAMAD MUSTAKHIM BIN ABDUL HAMID
    017-4518638 / 012-4040378 atau email di hamasgold@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Saya berminat utk di beri tunjuk ajar - HAMAS GOLD

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum & SalamSejahtera, saya berminat untuk mempelajari menternak ayam sistem reban tertutup. Mohon bantuan dimana saya boleh menyertai krusus dengan lebih detail. Sekian terima kasih

    ReplyDelete
  6. boleh tau 20 ekar tanah berapa reban boleh buat & berapa kos yang perlu disediakan ( kos maximum yg perlu disediakan yang penting kualiti tahan lama)

    ReplyDelete
  7. Terima berkongsi teknik ternakan tertutup ni. Setahu saya ayam diternak dengan cara ini cepat membesar dari free run chicken kan??

    ReplyDelete
  8. Boleh x saya amik isi ni untuk membuat perbentangan pertanian tingkat 4???

    ReplyDelete
  9. Saya berminat utk menceburi ternakan ayam daging dan kacuk

    ReplyDelete
  10. mencari sistem penyejuk reban ayam seperti cooling wall and fan untuk reban ayam boelh hubungi sy. 01110611526

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. perlukan sebutharga untuk membina reban diatas tanah seluas 3 ekar atau hubungi saya 0192240977

    ReplyDelete
  13. perlukan sebutharga untuk membina reban, hubungi saya 016-447 1251

    ReplyDelete
  14. Salam encik, boleh berikan saya sebut harga encik untuk membina reban ayam seperti ini yang kekuatan tanah berukuran 15 ekar atau 10 ekar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh emailkan sebut harga ke email saya askilkisun89@yahoo.com askil@westlink.com.my whassap saya 0167711027

      Delete
  15. salam tuan

    cost binaan utk 2 tingkat jumlah 300000 ekor sebuln , boleh cadang

    ReplyDelete
  16. Kalau tanah 2.5 ekar je tak cukup ke utk reban ayam dalam 15000ekor?

    ReplyDelete
  17. Assalaamu alaykumu salams wa rohmatu ul-laahi wa barokaatuh. Sy ada bela ayam kampung selama 7 tahun dah, rasa nye. Secara kecil an utk telor. Dah bermacam ubahsuai sy skluarga buat tapi masih ada kesulitan dgn pemangsa2 spt tikus, bawak & ular sawa. Pgi no ayam betina dah masuk dlm perut ular sawa. Boleh ke tuan/puan beri tunjuk ajar macam mana nak truskn ternakan ayam kampung ni? Sekian, Trima kasih.

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum tuan..berape kos bangunan dan system mkanan automatik.?

    ReplyDelete
  19. Tanah seluas 10 ekar.. berapa reban boleh Bina, jenis reban tinggi dn berapa ekor boleh masuk.. hp/wasap 0182104198.
    Juga supplier generator dn kipas

    ReplyDelete
  20. Mohon PM saya untuk beli barang peralatan buat reban ayam 0134399918

    ReplyDelete
  21. Untuk sebut harga pembinaan reban terbuka@tertutup boleh hubungi sy. 0109384110

    ReplyDelete