Monday, May 23, 2011

Ayam Pedaging

Penternakan Ayam

Baka ayam
Baka Tulin Pedaging
- Playmounth Rock
-Barred
-White
Rhode Island Red
Australorp
Cornish
-White
-Red
Wyandotte
Pedaging komersial
Avian
Arbor Acress
Cobb
Ross
Shaver
Lohman
Hubbord
Hybro
Hubbard
Pilch White
Asia 131
Arbor Acress
Kabir
Tatum
Hand Meat Nick

Penelur
Lohman
Isa Brown
Golden Comet
Hisex
Hyline
Goldline
Sitaver
H&N
Bab cock

Jenis pemeliharaan ayam pedaging
-Intensif
-Spara intensif
-Integrated
-Pemeliharaan cara lama
Faktor perkembangan pesat
-Program kesihatan
-Kawalan penyakit sampar/ Pullorum
-pengwujudan kilang makanan
-Pengimportan strain ayam yang bermutu tinggi
-Teknologi canggih

Sektor industri
-Penternakan ayam baka
-Menghasilkan telur bernas untuk tetasan
-Jenis pedaging dan penelur

Penternakan ayam komersial
-Hasil produk untuk makanan jenis pedaging dan penelur
-Hatceri (Penetasan) hasilkan anak ayam jenis penelur dan pedaging

Penternakan tuai induk
Jenis pedaging

Asas penternakan ayam pedaging

Persediaan/ kelengkapan
Alat induk ( Hover) berkuasa 30,000 BTU untuk 500 ekor anak ayam
Pembentung dari cardbord/ papan lapis nipis setinggi 46 cm (18 inci)
Dulang makanan,berukuran 2.54 cm X 2.54 cmX 0.15cm untuk 100 ekor anak ayam
Bekas makanan gantung berukuran rentas 40.6 cm (3 buah) dan berukuran 30.5 (4 buah) bagi setiap 100 ekor selepas 14 hari
Palong makanan berukuran 5.0-7.5 cm panjang bagi seekor anak ayam
Tabung air dengan muatan 9 liter air bagi 100 ekor anak ayam sehingga 14 hari
Bidai
Digunakan bagi menutup keseluruhan bangsal yang hendak dijadikan perindukan
Menghalang haba keluar dengan cepatnya
Mengelakkan tiupan angin masuk
Mengelakkan gangguan dari luar seperti manusia , burung dan gangguan lain menyebabkan terkejut dan stress
Biasanya bahan yang digunakan adalah seperti kain kanvas biru , plastik biru atau Guni kampit dedak
Ketaman kayu
Ketaman kayu mestilah kering
Ketaman kayu yang basah menyebabkan pembiakan mikroorganisma
Ketebalan yang sesuai adalah 4”- 6” sesuai untuk memerangkap haba kepanasan
Pembentung
Tujuan untuk kepanasan yang mencukupi
Bentuk bulat untuk mengelakan ayam berkumpul pada sudut yang menyebabkan berasak sesak dan mati dipijak(tersepit dipenjuru)
Keluasan 500 ekor antara 7 kaki hingga 9 kaki diameter dan tinggi 18 inci
Bahan yang digunakan adalah kepingan zink/ kadbord
Alat pemanas
Gasolec Hoover 30,000 BTU untuk 500 ekor
Ia digantung di tengah-tengah supaya haba tersebar dengan sekata
Dulang makanan
Umur 1-10 h1ri bersaiz 18’’ X 18’’ x 1’’ untuk 100 ekor
Letakkan dawai BRC bagi mengelakkan berlaku kaisan makanan

Bekas makanan
Umur 10-14 hari bekas makanan gantung boleh digunakan
Umur 14 hari keatas 3 bekas makanan berukuran 16’’ untuk 100 ekor atau
Umur 14 hari keatas 4 bekas makanan berukuran 12’’ untuk 100 ekor
Tabung air dan bekas air automatik
Umur 1-14 hari bekas minuman 9 liter bagi 100 ekor
Umur 14 hari keatas 2 bekas minuman automatik untuk 100 ekor
Umur 21 hari 1 bekas minuman 2 gelen untuk 25-30 ekor

Persiapan Reban
-Ukuran saiz reban mengikut bilangan ayam dipelihara
-Keluasan sesuai 1-1.5 kakipersegi seekor
Ukuran untuk 5000 ekor ayam
25 kaki X 200 kaki (1 bangsal)25 kaki X 100 Kaki (2 bangsal)

Sebelum anak ayam tiba
Perumah anak ayam perlu dibersihkan sekurang-kurangnya 21 hari (3 minggu)
Dinding lantai siling perlu didisinfektan dengan Bromosept, Potasium Permagnate atau Lysol
Jika perumah berlantaikan simen bawah bahan sarap lama perlu dibuang lebih kurang 2 minggu baru tukar bahan sarap baru
bahan sarap di isi kan setebal 4 inci tinggi
Bahan sarap perlu disembur dengan bahan nyah jangkitan seperti Quantenary Ammonium Compound atau lysol

( Persediaan awal)

Tutup dinding Bangsal dengan kertas atau plastik Polyethylene tinggalkan sedikit ruang dari bangsal untuk pengudaraan
Sediakan satu bekas berisi pembasmi kuman untuk celup kasut sebelum memasuki bangsal

Pengurusan Perindukan
Buat perindukan anak ayam dengan ukuran rentas 214 cm untuk 500 ekor
Alas lantai perindukan dan isikan ketaman kayu setebal 8-13 cm
Isi air minuman kedalam bekas dan tempatkan kedalam perindukan
isikan makanan kedalam palung tempatkan dalam perindukan
Gantung alat pemanas hover di tengah bulatan 91 cm tinggi
Sekiranya anak ayam stress atau lewat sampai elok air minuman ditambah dengan Glukos untuk pemberian tenaga segera ( anti stress)
Anti stress berikan 2.5-50 % larutan glukos (campur 2.5-5.0 grm glukos 100ml/ liter air)
nyalakan hover beberapa jam mengikut keadaan untuk memanaskan kawasan supaya menyamai suhu keliling

Keperluan alat pemanasan / perindukan palsu
1. Minggu pertama hover perlu dihidupkan 24 jam
2. minggu ke dua atau hari kesepuluh bergantung pada cuaca dan suhu dalam reban biasanya hover dihidupkan hanya diwaktu malam
3. Minggu ketiga tidak perlu alat pemanas lagi kecuali hujan lebat atau cuaca terlalu sejuk
Pengaruh suhu bagi ayam daging
· Kawalan suhu
· Umur sehari 35°C
· 2-7 hari 33°C
· 8-14 hari 28°C Suhu paling optima untuk ayam pada umur 4 minggu 23°
Ketibaan anak ayam
1. Tiba anak ayam kira anak ayam dan beri vaksinasi ranikhet F melalui titisan hidung sebelum memasukkan dalam perindukan
2. Timbang untuk mengambil berat purata
3. Lepaskan anak ayam berhampiran dengan bekas minuman bercampur anti stress
4. beri makanan permulaan 1 jam berada di dalam perindukan
5. Pastikan anak ayam selesa, perhatikan beberapa jam
6. Pastikan suhu 33°C hari pertama perhatikan kelakuan anak ayam semasa dalam perindukan cukup hangat dan sesuai
7. suhu perlu dijaga selama 3 hari 23-33°C


Umur 1-4 minggu
Minggu pertama
Anak sampai, suntik vaksin raniket F dengan titisan hidung anak ayam
Lampu dipasang dan alat pemanas24 jam
Dinding dawai rumah ayam hendaklah ditutup dengan plastik mengadakan pengudraan yang baik
( Umur 6 hari) Potong paruh bahagian atas lebih rendah dari bahagian bawah
Mengadakan pengepungan supaya anak ayam menghampiri alat pemanas ( jarak 3-4 kaki jarak dari alat pemanas)
Beri makan sebanyak mana yang boleh.Memberi makanan jenis permulaan Starter air minuman bercampur anti stress 3 hari pertama
Tukar air minuman setiap hari
tukar sampah-sarap basah yang kotor dibalik-balik atau ditambah
Rekod bilangan kematian dan pengambilan makanan
Timbang berat badan pada hujung minggu
kira kadar penukaran makanan
Kepungan diperluaskan
Kurangkan 1°C setiap dua hari hingga 27°C pada hari ke 16
Minggu kedua (8-14 hari)
1. Beri makan 3 kali sehari
2. Beri air bercampur anti stress pada awal minggu
3. Pasang alat pemanas pada waktu malam atau cuaca sejuk sahaja
4. Naikkan bidai disiang hari dan turunkan diwaktu malam
5. Tukar sampah- sarap basah
6. Luaskan alat pengepungan
7. Bancuh veksin IBD dalam minuman
8. Timbang anak ayam pada hujung minggu ambil rekod, kira kadar penukaran makanan

Umur 2 minggu pertama ayam daging adalah kritikal, sebarang keadaan persekitaran yang merencatkan pembesaran pada peringkat ini perlu diatasi segera mengelakkan masalah yang akan lebih serius lagi pada mingu-minggu berikutnya
Minggu ketiga (15-21 hari)
Musnahkan bangkai anak ayam yang mati
Singkir mana yang lemah atau cacat
Pasang alat pemanas di waktu malam sahaja
Kepungan dibuka supaya anak ayam lepas bebas di dalam reban
Mula menggunakan bekas makanan yang bergantung ( 1 unit untuk 25-30 ekor)
Suntikan Vaksin Fowl pox dibahagian Nipis ( Web) pada kepak
Tukar makanan jenis penggemukan secara beransur-ansur pada hari ke 21-28
Gunakan bekas minuman automatik (1 unit untuk 100 ekor)
9. Timbang anak ayam pada hujung minggu ambil rekod, kira kadar penukaran makanan

Minggu keempat (22-28 hari)
Keluarkan alat pemanas
Beri makan 2 kali sehari
Bekas air minum dan makanan digantung sama paras dada ayam
Beri air bercampur anti stress
Bidai perlu dibuka terus
Tukar sampah sarap basah yang kotor perlu dibalik-balik atau ditambah
Timbang anak ayam pada hujung minggu ambil rekod, kira kadar penukaran makanan

Minggu kelima(29-35 hari)
1. Tukar makanan penggemuk Finisher perlahan-lahan
2. Timbang anak ayam pada hujung minggu ambil rekod, kira kadar penukaran makanan
Minggu keenam- ketujuh (36-42 hari)
100% makanan penggemuk Finisher
Hentikan pemberian ubat antibiotik kepada ayam jika digunakan dalam minggu sebelum itu
Timbang anak ayam pada hujung minggu ambil rekod, kira kadar penukaran makanan
Umur 35- 42 hari dengan pencapaian berat badan 1.6-1.9kg adalah paling sesuai dipasarkan
-Boleh dipasarkan secara jualan hidup atau jualan selepas proses
-Urusan penangkapan lebih sesuai di waktu malam atau awal pagi
Memotong paruh ( ini pada anak ayam Penelur saja)
Tujuan elak pematukan sesama sendiri dan pembaziran makanan
-Potong ketika umur 6-9 hari atau 10-12 minggu
-potong lebih kurang 4.5 mm dari lubang hidung
-muncung bayah lebih panjang dari muncung atas
- sekiranya berlaku pendarahan kelar dengan besi panas

Pengurusan makanan
Pemberian makanan adalah bergantung kepada umur anak ayam pertukaran makanan perlu dilakukan secara perlahan-lahan
Pengurangan pengambilan makanan adalah disebabkan jualan pada minggu ke5
2 jenis makanan
Makanan permulaan- 1-4 minggu –Protin kasar 22-24 %
Makanan pengemukan –5-7 minggu protin kasar 19-20 %

Pengurusan Kesihatan
Antara program kesihatan yang dilakukan
1) Timbang mingguan
2) Vaksinasi
3) Pemberian antistress
4) Pemberian antibiotik

Pemantauan kenaikan berat badan
A)Anak ayam ditimbang pada usia satu hari
Digunakan sebagai kayu pengukur kenaikan berat mingguan
Anak ayam ditimbang sebanyak sepuluh peratus dari jumlah asal
B) Timbangan akan dilakukan bila ayam berumur
Seminggu
Dua minggu
Tiga Minggu
Empat minggu
Lima minggu
Enam minggu ( untuk Dipasarkan)
Umur 35-42 hari –Berat badan 1.6-1.9 kg boleh disembelih
Urusan penangkapan
Hentikan pemberian makanan (beri air minuman sahaja dalam tempoh 6 jam sebelum kerja-kerja penagkapan
gunakan penghalang jaring dan tangkap dengan cermat

Penyembelihan dan pemprosesan
Keperluan/ peralatan
Pisau dan alat pengasah
Bekas berisi ais/ alat penyejuk
Mesin pencabut bulu ayam ( mesin Plucker)
Alat pencelur ayam ( Scalder)
Meja tahan karat ( almunium, Stainless steel atau marmar
Alat penimbang
Freezer 18°C

Urusan penyembelihan
Penyembelih perlu dilakukan mengikut cara islam
Menggunakan pisau yang tajam dan bersih
Dibenarkan menggunakan aliran eletrik 0.12 A selama 6 saat untuk mententeramkan ayam sebelum sembelih
Proses pendarahan selama 2 minit

Langkah Pemprosesan
Sediakan air panas untuk mencelur
suhu
56°C selama 3 minit
60°C selama1 minit
Bersihkan kekotoran termasuk darah dan najis yang melekat sebelum mencelur
Pastikan bilangan ayam untuk sekali proses sesuai mengikut kapasiti mesin Plucker
Tebuk bahagian depan tembolok dan bahagian bawah otot dada dan keluarkan organ-organ dalaman dengan cermat supaya tidak pecah elakkan pencemaran
Bersihkan karkas dengan air paip yang sentiasa mengalir
Pemotongan dan pembungkusan
Untuk jualan terus karkas perlu disejukkan 4°C
Karkas yang hendak disimpan lama > 6 bulan perlu disejuk bekuan ke tahap –17.8°C

Kos pengeluaran ayam Pedaging
Maksudnya
Kos diperlukan untuk memelihara seekor ayam dari umur sehari hingga dijual atau
Kos diperlukan untuk menghasilkan 1 kg ayam
Iaitu
Jumlah kos (RM = ?
Kuantiti pengeluaran (KG)

1)kos tetap
Reban / bangsal termasuk upah binaan
Tangki air serta sambungan paip
Peralatan penternakan

2) kos berulang
Anak ayam, makanan , elitrik/ gas/ air
Vaksin dan ubat
Susut nilai atas bangunan (5 tahun)
Susut nilai atas peralatan (3 tahun)
Faedah pinjaman bankPerbelanjaan luar jangkaan

No comments:

Post a Comment